Draamakuningatar haaveilee

Koska en vielä palauttanut Inkeri Kilpisen näytelmiä kirjastoon (tai pikemminkin kirjavarastoon, sillä sieltä se minulle toimitettiin – vanhat näytelmät eivät ilmeisesti ole lainaajien mieleen), luin Rakas lotta -näytelmän kanssa samaan niteeseen painetun lyhyen Risto Ryti -monologinäytelmän Tuomioni. Tajusin sitä lukiessani perehtyneeni sota-aikojen tapahtumiin kohtalaisen hyvin, sillä mitään uutta tietoa se ei minulle oikeastaan tarjonnut. Ei suurta draamaa eikä yllätyksiä, vaan karuja faktoja historiasta. Uskon kyllä, että karismaattisen näyttelijän esittämänä tämä on voinut olla vaikuttava kokemus. Pikaisella googlauksella en löytänyt tietoa siitä, kuka Rytinä on ollut esimerkiksi televisiossa esitetyssä versiossa (MTV 1996: Risto Rytin tuomio).

Miksi nämä Kilpisen näytelmät niin kiinnostavat? Lähinnä varmaan siksi, että minä haluaisin kirjoittaa lisää näytelmiä, eikä minulla ole alalle muodollista koulutusta. Työkalut on siis kerättävä pakkiin lukemalla muiden kirjoittamia näytelmiä ja alan oppaita.
Jostain lukemastani opin enemmän ja jostain vähemmän. Ennen ensimmäistä näytelmääni luin mm. Leea ja Klaus Klemolan ”New Karlebyn”, ja siitä ei kyllä jäänyt käteen mitään. Kriitikoiden (myös hauskaksi) ylistämä näytelmä oli minulle lukukokemuksena melkein olematon. Sisältöä oli paljon, mutta viittaus- ja merkityssuhteiden verkko tekstin ulkopuolelle ei minulle monessa kohtaa avautunut lainkaan. En löytänyt sellaista muotoa tai muuta tarttumapintaa, mistä olisin voinut oppia. Trilogian kaksi aiempaa osaa toki olivatkin minulle täysin tuntemattomia, joten sillä oli ehkä osansa siihen, että tunsin olevani kuin paksun ikkunalasin takana – en nähnyt enkä kuullut sitä, mitä olisi pitänyt.

Ennen kaikkea siis haluaisin itse kirjoittaa lisää draamaa. Yksi vuosia muhinut aihe olisi valmiina. Minulla on kerättynä aineistoa aikanaan paikallisesti hyvin merkittävästä, mutta hankalan maineensa vuoksi unholaan painuneesta henkilöstä. Eräällä toisella ihmisellä on matskua vielä enemmän, ja muutama vuosi sitten pyöriteltiin ajatusta jonkinlaisesta yhteisprojektista. Se hautautui jonnekin ja pulpahti esiin keskustelussa puolitoista vuotta sitten. Haluaisin polkaista hankkeen käyntiin. Täytynee ehdottaa aiheesta palaveria tammikuussa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s