Kiirettä ja kiukkua

Murphyn lain mukaan kun tili on tyhjä, on sinne työn ja tuskan takana saada täytettä. Tämän olen nyt saanut tuta viimeisen viikon kuluessa. Lähetin taannoin Ukko-palvelun kautta kaksi laskua monta kuukautta sitten tehdyistä kirjoitustöistä. Niiden eräpäivä olisi ollut huomenna, ja toisen on edelleen.
Toisesta laskusta asiakas ehdotti viime viikolla, että jospa laskutankin suoraan loppuasiakasta – vaikka he siis kyseiset tekstit ovat minulta tilanneet. No, suostuin, kuinkas muutenkaan. Onneksi hyvityslaskun tekeminen Ukko-palvelussa onnistuu yhdellä napinpainalluksella.
Uudessa laskussa oli kuitenkin oma hommansa, ei iso, mutta kun on muutakin tekemistä, se helposti jää. Sain sen tehtyä tänään kiivaan kirjoitustyön lomassa, ja kas, kohta alkoikin aikaa ja hermoja kuluttanut sähköpostikirjeenvaihto heidän asiakaspalvelunsa kanssa. Olen aikoinani saanut ohjeen, että kirjoitustyön alv on 0 %, jos tekstit voidaan tulkita teoskynnyksen ylittäviksi. Teoksia eivät ole lyhyet uutisjutut tai tiedotteet, kaikki muu kyllä. Tämän mukaan olen toiminut ja laskuttanut Ukonkin kautta muutaman vuoden.
Nyt se ei yhtäkkiä käynytkään. Minun käskettiin muokata laskua ja lisätä siihen 24 %:n alv. Saman sisältöinen lasku oli siis mennyt läpi palvelussa kaksi viikkoa aiemmin, nyt ei. Asiakaspalvelija kirjoitti verottajan neuvoneen näin, koska kyse on markkinointiviestinnästä.
Teoskynnys on veteen piirretty viiva, hän myös kirjoitti, mutta perusteluja siihen, miksi viiva piirrettiin juuri nyt ja yrityksen nettisivuille tehtyihin henkilöhaastatteluihin, ei tullut. Jatkokysymykseeni – koskeeko 24 %:n alv myös yrityksen asiakaslehteen tulevia artikkeleja, onhan koko lehti tavallaan markkinointiviestintää – en ole vielä saanut vastausta.
Erityisen suivaantunut olen siitä, että Ukko tulkitsee myös samassa laskussa olevan jatkokertomuksen muokkaustyön alvin piiriin kuuluvaksi. Siis jos minun itse kirjoittamani kaunokirjallinen tarina, jossa matkustetaan avaruuteen, ei ylitä teoskynnystä, niin mikä sitten? Muokkaan omaa tekstiäni, ja siitä hyvästä pitää maksaa verottajalle? Ei mahdu ymmärrykseeni tämä. Eikä se, etten saa itse määritellä, ovatko tekstini teoksia vaiko ei, vaan sen tekee puolestani joku, joka ei ole kyseisiä hengentuotteitani nähnytkään.

Kaikki ajan- ja vaivannäkö raivostuttaa, koska olen alkanut käyttää laskutuspalvelua sen vaivattomuuden vuoksi. ”Keskity siihen mitä rakastat – älä paperitöihin ja byrokratiaan”, kehottaa Ukko sloganissaan. Joo, yritetään, mutta aiemmin tässä blogissakin kehumani asiakaspalvelu ei tänään tehnyt siitä helppoa.
Viimeisimmän kyselyni vastauksesta, sen sävystä ja saapumisaikataulusta riippuu, jätänkö hyvästit Ukolle ja siirryn Mediakuntaan laskuttamaan töitäni. Ehkä se tapahtuu jo huomenna.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s