Lukemista ja kirjoittamattomuutta

IMG_5240

Päivän maisemaa. Auetkoon huominen päivä yhtä kauniina, kiitos.

Kesälomakirjani oli Pirjo Hassisen viime vuonna julkaistu Kalmari, joka on jatkoa kovasti perussuomalaisia muistuttavasta populistipuolueesta ja sen kannattajista kertoneelle Populalle (2012). Havahduin siihen, etten ollut vieläkään kyseistä kirjaa lukenut, kun ihan muuta asiaa netissä tutkiessani törmäsin kirjailijan haastatteluun Seura-lehdessä.
No, nyt lainasin sen sähköisesti ja ahmaisin tabletin ruudulta parissa päivässä. Siitä voinee päätellä, että tekstissä oli imua, sillä muutakin puuhaa on riittänyt.
Mitähän minä siitä nyt sanoisin, Hassis-fani? Kalmari oli hyvä ja tärkeä kirja, joka jätti pyytämään jatkoa. Toivottavasti Populasta alkoi trilogia. Jos tämä oli tässä, niin… olen ehkä pikkuisen pettynyt. Mielestäni avoimeksi jäi asioita, jotka olisi kuulunut – siis tämän lukijan mielestä – käsitellä.
Sellaisen asian kanssa myös jouduin hieman painimaan, etten oikein pitänyt päähenkilöstä, enkä osaa sanoa, miksi. Mikä hänestä teki minun silmissäni hiukan epäsympaattisen? Katja Manninen on keski-ikäinen nainen, jonka arvomaailma vastaa hyvinkin omaani. Silti en tuntenut häntä kovin läheiseksi. Olisin halunnut. Koska pidän Hassista niin taitavana ihmiskuvaajana, olisin halunnut saada mahtavan sulautumiskokemuksen, elää yhden romaanin ajan Katja Mannisen elämää, eikä se syystä tai toisesta onnistunut.

Luin tänään yhden tutun bloggaajan postauksen, jossa hän mietti tauon merkitystä luovassa työssä. Joskus riittää muutaman tunnin tauko, toisinaan ei monen viikonkaan. Tauon oikea mitta löytyy siinä kohtaa, kun alkaa ikävöidä kirjoittamista, hän kirjoitti. Noinhan se on. Itse olen jo jonkin aikaa pulppuillut ideoita, dialogeja ja virkkeitä. On ollut sellainen olo, että jos saisin monta tuntia häiriötöntä aikaa läppärin ääressä, syntyisi vaikka mitä.
Ensin on kuitenkin pakastettava mansikoita, pestävä mattoja ja telttailtava lapsen kanssa. Ja sun vaikka mitä muutakin, suurimmaksi osaksi nautittavia asioita.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s