Lähikuvia

sammaltupsut
Tyhjä A4-arkki, siitä on tullut hyvä ystäväni pitkän tauon jälkeen. Tuttavuus uusiutui juuri valmistuneita asiakaslehden juttuja kirjoittaessa, tai tarkemmin sanottuna hahmotellessani niitä paria juttua, joihin oli aukeaman verran tilaa, ja noin kolminkertainen määrä aineistoa.
Niiden aloittaminen tuntui vaivalloiselta, rullailin litteroitua tekstimassaa näytöllä tuskaisena. Sitten tartuin paperiin ja kynään, ja rullailun ohessa kirjoitin ranskalaisilla viivoilla listan niistä asioista, jotka ovat olennaisia. Yhdistelin viivoilla asioista kokonaisuuksia. Sijoittelin ne väliotsikoiden alle ja ta-daa, minulla oli runko jutulle.
Tuntui kummalla tavalla helpottavalta nähdä se kaikki yhdellä vilkaisulla siinä paperiarkilla. Sellaiselta, että homma oli hallittavissani, eikä läikkyisi yli reunojen. Läppärin näytöllä se ei olisi onnistunut, ei yhdistävien viivojen ja nuolien piirtelykään.

Samalla reseptillä lähestyn nyt näitä työn alla olevia juttuja, jotka ovat kevyitä historiakatsauksia. Materiaalia on paljon, ja jos tiivistän sitä ajatuksella ”laitan niin paljon asiaa kuin tilaa riittää” on riskinä raskaslukuinen artikkeli. Se ei taas ole lainkaan sitä, mitä minulta tilattiin.
Toiveena oli kevyt ote, joten nimien ja vuosilukujen taajan pudottelun sijaan teksti tarvitsee aidosti kiinnostavia detaljeja. Se tarvitsee pieniä tarinoita, jotka tekevät nimistä ihmisiä ja tuovat heidät lähemmäs lukijaa. Muutaman lähikuvan, vaikka sanoista onkin kyse. Jotta sellaisia mahtuisi suhteellisen lyhyeen juttuun, on tehtävä valintoja. Mistä kerron ja miksi siitä, mitä voin jättää pois?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s