Tekstisi on vampyyri

dracula
Kirjailija Riikka Pulkkinen antoi Iltasanomissa (sic) kolme vinkkiä hyvän kirjan kirjoittamiseen. Yksi neuvoista on kronologian rikkominen, jottei lukija tylsisty. Jotenkin havahduin tuohon muotoiluun – että kronologian rikkominen tehdään lukijan palvelemiseksi, hänen lukukokemuksensa parantamiseksi. Minusta kun se on monessa kirjassa tuntunut kiusaamiselta… Ärsyynnyn kun hypellään aikatasosta ja näkökulmasta toiseen niin taajaan, että minulta kestää tajuta, kuka milloinkin on äänessä, onko hän sitä lapsena vai aikuisena, mikä on tapahtumien järjestys jne. Saattaa tietysti olla, että tämä on vain minun ongelmani. Myönnän olevani hidasjärkinen lukija (ja muutenkin).

No joka tapauksessa (ja vaikka en nyt olekaan mikään oikea kirjailija, mutta kirjoittaja kuitenkin): innostuin laatimaan omat kolme ohjettani kirjoittajille.

  1. Muistikirja. Tästä olen tainnut postata aiemminkin. Älä anna ajatusten karata. Hyvillä ideoilla, jotka pulpahtavat mieleen kutsumatta (ja usein olet silloin tekemässä jotain ihan muuta kuin kirjoittamassa tai ideoimassa tekstiä), on taipumus vain käväistä ja hävitä jälkiä jättämättä. Luulet muistavasi ne ylös kirjaamatta, mutta myöhemmin kun yrität palauttaa niitä mieleesi, se ei ehkä onnistu. Yhden hyvän lauseen ympärille voi myöhemmin syntyä kokonainen maailma. Se voi olla otsikko, repliikki, oivallus tyylistä, mitä vain. Vaikka lista siitä, mitä haluat sanoa.
  2. Kirjoita itsellesi, älä muille. Mitä ihmettä minä tällä tarkoitan, pitäähän kohderyhmä huomioida? Eikä pidä. Minä en saa aikaan mitään, jos koko ajan ajattelen, mitkä mahtavat olla lukijan ennakko-odotukset ja toiveet. Kirjoita, niin kuin näet ja tunnet. Teksti on sinun tulkintasi maailmasta. Lukija päättää, onko se kiinnostava. Hän myös huomaa, jos olet kirjoittaessasi teeskennellyt, vain asetellut lauseita peräkkäin, kun sinun olisi pitänyt elää tarinaasi.
  3. Mistä tiedät onnistuneesi? Siitä, että et haluaisi lopettaa kirjoittamista, vaikka teksti on valmis, vaan haluaisit viipyä sen maailmassa. Siitä, että kun päästät irti tekstistä, takkisi on tyhjä ja sinusta tuntuu, ettet varmaan kirjoita mitään enää ikinä, koska mitään sanottavaa ei ole. Hyvä teksti on vampyyri, se imee sinusta veren ja elämän. Onneksi vain hetkeksi.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s