Lukunautinnon anatomiasta

Nahkeat kelit vaihtuivat raikastavaan sateeseen, ja Timantti-pokkari nytkähti mukavasti eteenpäin. Onnistuin puhaltamaan elämää yhteen puunukelta vaikuttaneeseen hahmoon. Nyt tiedän mitä hän tahtoo ja mihin kaikkeen hän vielä ryhtyy päästäkseen päämääräänsä.

Takkuillen sen sijaan etenee yöpöytäkirjani. Stewenin Niin kauan kuin rakastat on monen illan jälkeen vasta sivulla 72. En ole vielä innostunut yhdestäkään kirjan henkilöstä, ja lukeminen tuntuu jos ei nyt työläältä, niin hiukan yhdentekevältä. Tuttu lukuvammani oireilee taas: minun täytyy kiintyä fiktiivisiin ihmisiin, jotta nauttisin lukemisesta.

Lukunautinto on monimutkainen asia. Miten se syntyy, mitkä ovat sen komponentit? Kirjakritiikeissä kiitetään usein elementtejä, joiden nähdään edustavan jotain uutta ja erilaista lajityypissä. Joskus ne ovat lukijaystävällisiä, toisinaan eivät niinkään.
Esimerkiksi rakenteen pirstaleisuus ja villisti lomittuvat aikatasot johtavat usein siihen, että joudun selailemaan tekstiä taaksepäin ja tarkistelemaan asioita, että saisin tapahtumista jonkinlaisen kokonaiskuvan. Turhaudun ja tunnen itseni typeräksi.

Kirjoja ei kirjoiteta, muttei myöskään lueta tyhjiössä. Olosuhteiden muutokset omassa elämässä, lähipiirissä, Suomessa, maailmalla – ne herkistävät teksteille eri tavalla.
Aikakin on lukemisessa yksi muuttuja. Sama kirja voi kolahtaa parikymppisenä ja uudelleen keski-ikäisenä, mutta eri syistä. Tai sitten ei enää ollenkaan. Jonkin kirjan merkitykset avautuvat vasta elämänkokemuksen myötä.

Kirjailijat luovat mahdollisia maailmoja, sanotaan. Siihen maailmaan pitäisi sisältyä mahdollisia ihmisiä. Se tuntemus lukiessa, että joku voi todella olla tuollainen jossain, joskus, tuntea noin, toimia noin, sanoa noin. Mahdottomat ihmiset jättävät kylmäksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s