Töks töks töks

Huh mikä maanantai takana! Jotenkin lipsahti mielestä, ettei lapsi mene lainkaan päiväkotiin, vaan vien hänet hammaslääkärille. Aamulla siis havahduin siihen, että lyhyt teksti, jonka kirjoitan ja palautan joka toinen maanantai, on kirjoittamatta. Lapsi halusi sopivasti katsoa Ryhmä Hauta, joten avasin läppärin. Ehdin kirjata läjän ajatuksia ranskalaisilla viivoilla, kun silmäkulmassa alkoi väpättää migreeniaura. Läppäri kiinni.

Näköhäiriön mentyä ohi alettiin valmistautua hammaslääkärireissuun. Siinä ohessa avasin taas läppärin ja työstin tekstiä eteenpäin. Olin laittanut varoitusmeilin, että palautus venähtää iltaan, mutta nyt arvelin, että saisin sen virka-ajan puitteissa lähtemään. Talletin tiedoston, painoin läppärin kannen kiinni ja lähdettiin.

Hammaslääkärin, kauppareissun ja kirjastossa oleilun jälkeen palasimme kotiin. Aikaa oli vierähtänyt yli kolme tuntia. Läppäri oli virransäästötilan jälkeen sammuttanut itsensä. Avasin masiinan ja Open Office Writerin. Ohjelma käyttäytyi omituisesti: kuin olisin ottanut sen käyttöön ensimmäistä kertaa. Se kyseli minun nimeäni. Viimeisimmät tiedostot -kohta näytti täysin tyhjää. Avasin viimeksi työstämäni tekstin. Ohjelma kyseli ASCII-asetuksia. Painoin ok ja näytölle avautui – ta-daa – tyhjä tiedosto. Siinä ei ollut yhtään ainutta kirjainta. Tiedoston ominaisuuksista näin, että olin tallentanut sen kello 11:14, ja sen jälkeen se oli mystisesti pyyhkiytynyt tyhjäksi sillä aikaa, kun olin ollut poissa koneelta. Okei, minulla oli migreeni ja kävin hiukan hitaalla, mutta taatusti en ollut itse deletoinut tekstiäni. Tutkin mahdollisuutta palauttaa tiedoston aiempia versioita, sellaisia ei löytynyt.

Eipä ole moista tapahtunut koskaan elämässäni, vaikka konetta ja erilaisia tekstinkäsittelyohjelmia on tullut taottua jo parikymmentä vuotta. Kun siippa kovin sopivasti kysyi, halutaanko kotikoneeseen asentaa Microsoft Office, jonka hän saisi työpaikan puolesta edullisesti, minun ei tarvinnut miettiä kahta kertaa. Olen tähän asti ollut tyytyväinen Open Officeen, mutta tällaiset yllärit eivät sovi hermorakenteelleni.

Mitä sitten oli tapahtunut? En tiedä enkä ymmärrä. Oliko Open Office minun poissa ollessani päivittänyt itsensä, ja siinä sivussa avoinna ollut tiedosto oli saanut siipeensä?

Virustorjuntaohjelma ei löytänyt koneelta mitään epäilyttävää. En ole osannut tehdä muuta kuin nakella keskeneräisistä töistä varmuuskopioita pilvipalveluun – asia mikä unohtuu aina, kun edellisestä konekatastrofista on vierähtänyt tarpeeksi aikaa…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s