Tämä ei käsittele kirjoittamista, varsinkaan viihteen

Globalisaatio, maapalloistuminen. Yksi sen ilmentymä on tämä Sara Stormin blogi, jota tilastojen mukaan käydään lukemassa varsin säännöllisesti Iso-Britanniasta, Sveitsistä, Belgiasta ja Ruotsista, satunnaisesti muualtakin ulkomailta.
Netti ja lentokoneet ovat kutistaneet maailman. Muutamalla hiirenklikkauksella suomalainen on varannut Thaimaan-lennot ja hotellin itselleen, ja muutaman tunnin lentomatkan jälkeen hän on jo siellä.

Aurinkolomia ahkerasti harrastava tuttava valitti Suomeen tunkevista elintasopakolaisista. Sanoin, että he ovat maapalloistumisen toinen puoli. Niillä älypuhelimillaan, joista tietyt tahot ovat nähneet suurta vaivaa, levottomilla ja köyhillä alueilla asuvat ihmiset pystyvät näkemään ja kuulemaan, miten me elämme täällä.
He oppivat netistä ja ulkomaille muuttaneilta sukulaisiltaan, että Euroopassa ei sodita eikä ketään tulla aseiden kanssa kotiovelta pakkovärväämään terroristijärjestöön. Täällä kaikki lapset pääsevät kouluun, eivätkä kuole huonon sanitaation vuoksi ripulitauteihin. Olisihan se aika kummallista, jos sieltä ei lähtisi ihmisiä etsimään itselleen ja lapsilleen parempaa tulevaisuutta?
Tänään Iltalehdessä kerrotaan 8-vuotiaasta komorilaispojasta, joka on jumissa Pariisin lentokentällä, koska yritti maahan serkkunsa passilla. ”Äiti oli toivonut, että poika saisi paremman elämän Ranskassa.” Voi äiti, minä niin ymmärrän.

Minua ällistyttävät kommenttipalstojen puheet isänmaallisuudesta, jota esimerkiksi irakilaisten pitäisi tuntea ja jäädä sen vuoksi puolustamaan omaa maataan Isis-terroristeja ja muita sekopäitä raakalaisia vastaan.
Mitä arabikevään jälkeen on tapahtunut ja tapahtuu nyt Syyriassa, Irakissa, Libyassa, Jemenissä? Olen seurannut uutisia mielestäni kohtuullisen hyvin, mutta en ymmärrä, mitkä kaikki ryhmät siellä keskenään sotivat, ja ketkä kaikki ovat hyviksiä ja ketkä pahiksia.
Keskustelupalstoilla muistutetaan Talvisodasta ja sitä rataa. Voi hyvänen aika. Totta kai suomalaiset puolustivat viholliselta omaa maataan, omia peltotilkkujaan, joista elantonsa saivat. Ei ollut vaihtoehtoja. Nyt on.
Käsi sydämelle: kuka lähtisi tai haluaisi omien perheenjäsentensä lähtevän torrakka kädessä vastaan, jos vihollisen tankit jyräisivät rajan yli? Minä ainakin häipyisin ja lujaa.

Tuttava kieltäytyi ymmärtämästä, mitä minä tarkoitan. Hänellä on mielestään täysi oikeus lentää Bangkokiin ja Dubaihin ruskettumaan, juomaan halpoja drinkkejä ja shoppailemaan. Hänen äänessään kuului tuohtumus, kun hän totesi, ettei hän voi tehdä mitään noiden maiden ihmisoikeustilanteelle.
Mitä ihmettä minä tarkoitan kun sanon, että jos Suomen rajat pitäisi sulkea pakolaisvirroilta, niin myös suomalaisten pitäisi unohtaa aurinkorannat ja pysyä täällä nauttimassa kaamoksesta ja räntäsateesta? Nehän ovat ihan eri asioita.
Ovatko ne? Miksi me saamme napata rusinat pullasta globalisaatiosta, mutta muut eivät? Siksikö, että meillä on rahaa ja niillä ei? Kenen ansio ja kenen vika se on?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s