Ajattele ensin

Yöpöytäkirja, Juhani Aho -elämäkerta, alkaa olla loppusuoralla. Aho on kirjoittanut

aho

Kuva kirjasta Panu Rajala: Naisten mies ja aatteiden. Juhani Ahon elämäntaide. WSOY 2011.

elämäkerran Antti Ahlströmistä. Hän on sitä varten saanut käyttöönsä kirjoituskoneen. Niin – sitä ennen hän on tietenkin kirjoittanut teoksensa käsin paperille.

Kauan sitten olin opiskelijaryhmän mukana vierailulla WSOY:lla. Kustannuspäällikkö (tai en ole varma, mikä titteli hänellä oli) kertoi kirjoittamisessa tapahtuneesta murroksesta: siitä oli tullut tietokoneiden myötä teknisesti paljon helpompaa. Käsikirjoituksia tuli aiempaa enemmän, kun kirjan kirjoitustyö oli fyysisesti kevyempää ja nopeampaa. Se oli tarkoittanut myös sitä, että julkaisukelvotonta, harkitsematonta, kypsyttelemätöntä soopaa tarjottiin paljon enemmän. Peffa penkkiin, näppis laulamaan, painetaan tulosta-nappia ja haa, kirja on kirjoitettu!

Samanlaisen harkinnan perään kysellään nykyisin, kun puhutaan nettiuutisten kommenttiosastoista. Iltalehden uutinen kertoi kirkkonummelaisrouvasta, joka oli saanut SPR:n palkinnon palkattuaan avustajakseen turvapaikanhakijan. Johan alkoi pahansuopuus kukkia:

linnea
Ihanko oikeasti tuollaiset kommentoijat kuvittelevat, että a) kunta ei hyväksyisi avustajiksi suomalaisnuoria ja b) suomalaisnuoret lähtisivät vanhusten avustajiksi tuollaisella palkalla? Tuskinpa, ainakaan jos he tutkisivat ja miettisivät asiaa muutaman hetken, sen sijaan että vain kirjoittaisivat ja tuuttaisivat tekstinsä saman tien ihmisten ilmoille.

Ajattele ensin, kirjoita sitten. Sitä minäkin yritän täällä nyt tehdä, perehtyä ja ajatella – ja kohta toivottavasti kirjoittaa näytelmää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s