Jos jätät mut, tapan itteni

Tammikuun Lääkäri-pokkari valmistui ja lähti matkaan. Sen viimeisessä luvussa tapahtuu dramaattinen käänne, joka heittää ihmissuhteet uuteen asentoon. Saadakseen tahtonsa läpi yksi pokkarihenkilö turvautuu kiristämiseen ja sen ehkäpä alhaisinpaan lajiin: jos et tee niin kuin tahdon, tapan itseni.

Tämän ilmiön yleisyys elävässä elämässä jaksaa ällistyttää ja suututtaa minua. Olen kuullut siitä lukemattomia esimerkkejä sukulaisilta, ystäviltä, tuttavilta, naapureilta, vaikka keltä. Kesken riidan on juostu sillalle tai kiivetty katolle uhkailemaan hyppäämisellä. On nyrhitty ranteita tylsillä veitsillä ja heiluteltu saksia kurkulla. Kaikkein älyttömimmältä kuulosti kertomus, jossa mies riisui vaatteensa ja uhkasi hypätä laiturilta järveen hukuttamaan itsensä. Kyseessä oli siis aikuinen, uimataitoinen mies ja matala järvi. Jos hän olisi hypännyt veteen, hän olisi juuttunut jaloistaan mutaan. (Väkisinkin tulee mieleen Studio Julmahuvin Roudasta rospuuttoon -sketsi.)

Itsemurhalla uhkailussa ei tietenkään ole mitään hauskaa. Ne, joille uhkaus esitetään, se saa jäisen kauhun valtaan, ja se on tietysti uhkailijan tarkoituskin. Lamauttaa toisen toimintakyky, pelotella hänet tekemään vastoin omaa tahtoaan.

Se, että joku kuvittelee puolisonsa vielä rakastavan häntä tuollaisen uhkauksen jälkeen, on täysin absurdia. Mikään ei tapa rakkaudentunteita (ja kunnioitusta ja luottamusta, jotka kiertyvät siihen samaan tunteiden pakettiin) tehokkaammin kuin kiristys ja uhkailu. Jos puoliso jää kiristäjän luo, kyseessä ei ole rakkaus, vaan sääli tai pelko tai molemmat. Vietä siinä sitten onnellista parisuhde-elämää. Väitän että ei onnistu, niin monta esimerkkiä on tullut nähtyä ja kuultua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s