Se uusi Regina, joka syntyi ja kuoli

WP_003308

Uuden Regina-lehden viimeiseksi jäänyt numero.

Kirjallinen viihdelehti, kevyempi kirjallisuuslehti. Lehti lukeville ja kirjoittaville naisille. Sellainen oli Regina-lehden tuhkasta vuonna 2013 nousseen uuden Reginan idea, ja se oli minusta oikein hyvä.  Kustantajaksi ryhtyi Virosta käsin operoinut Modern Office Oü, joka osti lehden oikeudet Kolmiokirjalta. Reginan entisiltä avustajilta kyseltiin halukkuutta kirjoittaa myös uuteen lehteen.

Koska ajat olivat mitä olivat (ja ovat edelleen, lehtien kuolemat eivät ole lakanneet), pelkäsin kyllä, miten uuden lehden käy. Löytäisikö se tarpeeksi lukijoita, jaksaisiko se nousta voitolliseksi, vai lopetettaisiinko parin vuoden jälkeen kannattamattomana?

Sitä en osannut aavistaa, että uusi Regina keikahtaisi niin nopeasti ja nolosti. Kustantaja ei ollut mikään eilisen teeren poika lehtialalla, joten luulin hänellä olevan realistiset käsitykset lehden perustamisesta ja luotsaamisesta. Ymmärrystä siitä, ettei näinä aikoina ole odotettavissa pikavoittoja. Kykyä ja halua kehittää lehteä pitkäjänteisesti. Niin ei kaiketi sitten ollutkaan, tai sitten vastaan tuli jotain yllättäviä vastoinkäymisiä.

WP_003307

Tätä numeroa ei sitten koskaan ilmestynyt. Harmi ja sääli.

Lehdelle ehdittiin palkata innostunut ja osaava päätoimittaja, Radio Helsingistä tuttu Anna Laine. Vain pari hassua kuukautta sen jälkeen alkoi kuitenkin jo kangertelu avustajien palkkojen maksussa, eikä lehden nettisivuja tai Facebook-sivuja päivitetty. Uutta lehteä ei enää ilmestynyt.

Uuden Reginan taival jäi kuuden numeron mittaiseksi. Avustajat jäivät ilman palkkioitaan, jopa kirjoituskilpailun palkintorahat jätettiin maksamatta, kuten tämän asiaa käsittelevän bloggauksen kommenttiosastosta voi lukea. Itseltäni jäi avustajapalkkioita saamatta noin tuhat euroa. Näppejään nuolemaan jäivät luultavasti myös lehden tilanneet, tuskinpa he saivat mitään hyvitystä saamatta jääneistä lehdistä.

Kustantaja Timo Korppi ryvettyi uuden Reginan lopettamisen jälkipyykissä aika lailla, ja ilmeisesti ihan syystä. Onhan se amatöörimäistä perustaa lehti ilman riittävää taloudellista puskuria, antaa sen vain muutaman kuukauden jälkeen kaatua rytinällä ja jättää töitä tehneet avustajat ja kirjoittajat palkatta. Rahojensa perään kyselleet olivat saaneet myös epäasiallisia vastauksia (ks. esimerkiksi tämän jutun kuvateksti). Minä en saanut palkkiokyselyihini mitään vastauksia, parempi ehkä niin.

Tämä keissi jäi harmittamaan monestakin syystä. Uusi Regina ei saanut elää niin kauaa, että olisi päässyt etsimään ystävänsä. Konsepti oli hyvä, palkatusta päätoimittajasta tuli hyvä käsitys. Lehti oli visuaalisesti onnistunut, raikas ja moderni. Ilmestyneissä numeroissa oli kiinnostavia haastatteluja, hyvin kirjoitettuja kirja-arvosteluja ja novelleja. Minua tämä lehti olisi kiinnostanut niin kirjoittajana kuin lukijanakin. Ehkä muitakin?

WP_003310

Uudessa Reginassa oli hyvin kirjoitettuja juttuja kiinnostavista henkilöistä.

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Se uusi Regina, joka syntyi ja kuoli

  1. Paluuviite: Oliko Regina naisten pornolehti? | palavarakkaus

  2. Samaan porukkaan kuulun minäkin. Jäi saamatta palkkiot useammastakin jutusta. Timo Korppi vastasi valheellisesti tiedusteluihini, että kaikki palkkiot kyllä maksetaan. Että kehtasikin! Ei hän kuitenkaan mikään keppikerjäläinen liene pitkän uransa perusteella. Todella törkeää ja alhaista avustajien hyväksikäyttöä ja vastuun pakoilua. Hullua, miten villaisella koko juttu painettiin – Journaliittiliitostakin vain äkisteltiin, että kyllä tämä on heidän tiedossaan, mutta mitään ei koskaan tullut julki missään. Todella paskasti hoidettu homma. Tässä maassa freelaceja saa näköjään nylkeä ja kusettaa niin paljon kuin vain huvittaa joutumatta edesvastuuseen!

    Tykkää

    • Kiitos kommentista ja pahoittelut, että se tulee näkyviin vasta nyt – WordPressin roskapostisuodatin oli jostain syystä napannut sen. Samaa mieltä, me freelancerit olemme näissä palkkioasioissa monessakin mielessä tyhjän päällä. Jos joku ei maksa, niin hyvästi palkka tehdystä työstä. Joskus vuosia sitten tein tekstit erään kuljetusliikkeen nettisivuille, ja firma keikahti nurin. Pesänselvittäjä soitti ja huolekkaasti merkkasi minut velkojien luetteloon. Lanttiakaan ei koskaan tullut. Vastikään olen saanut useamman päivän hoitaa kotona sairasta lasta ihan omaan piikkiin. Törkeän hintainen YEL-vakuutus, ontuva työttömyysturva – näitä riittää. Olen iloinen, että Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto pitää nyt freelancereiden aseman epäkohtia esillä. Toivottavasti niihin saadaan joskus korjauksiakin.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s